14 September 2013

1984: Άργησε τρεις δεκαετίες, αλλά ήρθε!
   Όσο λιγότερα γνωρίζεις για τις ιστορικές συγκυρίες που διαμόρφωσαν την κοινωνία στην οποία ζεις, τόσο λιγότερα γνωρίζεις για την κοινωνία που σε διέπλασε και αναλόγως περιορισμένη θα είναι και η αντίληψή σου για αυτό που ορίζεις ως εαυτό.

   Όσο περισσότερα γνωρίζεις για την ιστορία της γλώσσας σου, που εν προκειμένω εκτείνεται σε ένα βαθμό μέχρι και τα αρχαία ελληνικά - και πρέπει να αντιληφθούμε πως είμαστε τυχεροί εν συγκρίσει με τους περισσότερους πολιτισμούς του πλανήτη - τόσο πιο πλούσια σε νοήματα και ερμηνείες γίνεται αυτή, ενώ αντιλαμβανόμενος τον κόσμο μέσω αυτής, τόσο πιο ιδιαίτερη, σύνθετη και ελεύθερη καθίσταται η νόησή σου.

   Όσο για τα θρησκευτικά, είναι απαραίτητο να διδάσκονται στα πλαίσια της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας και όποιου άλλου γνωστικού πεδίου εντάσσονται, ούτως ώστε να παρέχεται η δυνατότητα της ουσιαστικής υπέρβασής τους. Δεν καταπολεμάς τον στρουθοκαμηλισμό κάνοντας την στρουθοκάμηλο.

   Δεν ξέρω τι υπηρετούν η κα. Ρεπούση και οι ομοϊδεάτες της, -τί, ποιούς, και σε ποιο βαθμό- αλλά σίγουρα όχι τον ορθολογισμό, την φιλολογία, την φιλοσοφία και την ιστορία, και σίγουρα όχι τον άνθρωπο ως ον που απομακρύνεται από την άγνοια και τις συγκυρίες. Οι ενέργειες τους και η στάση τους μάλλον εντάσσονται στην ήδη υπάρχουσα -και κυριαρχούσα- τάση περιορισμού και σταδιακής συρρίκνωσης των ανθρωπιστικών επιστημών, στοχεύοντας στην βάση, δηλαδή τις ελλιπείς και αδιαμόρφωτες ακόμα συνειδήσεις κατά τα πρώτα και σημαντικότερα στάδια της διάπλασής τους.

    Ότι κατέχει κανείς, αυτό και ξεπουλάει αυτή την περίοδο. Ο απώτερος σκοπός είναι πλέον ξεκάθαρος, απλά και μόνο από τα πολλαπλά οφέλη του για τα κυρίαρχα συστήματά μας και την ευημερία των πιστών τους - όπως βέβαια την ορίζουν αυτοί με την περιορισμένη τους νόηση. Και δεν είναι άλλος από την σταδιακή μείωση της αξίας της ανθρώπινης ζωής στις αντιλήψεις μας. Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νεοφιλελευθερισμού, εν προκειμένω, και των δογμάτων κάθε είδους γενικότερα, και αυτό δεν είναι άποψη αλλά λογικός συλλογισμός.

   Αλλά τις έννοιες δεν μπορείτε να τις ξηλώσετε από το σύμπαν βρε ηλίθιοι, μόνο τις εφήμερες μορφές τους, αυτές από μελάνι, bytes ή αίμα. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση και το διάστημα, τόσο μεγαλύτερη η αξία που αποκτούν και συσσωρεύουν. Είναι τα παιδιά σας που θα σας θάψουν ζωντανούς ως απροσδόκητα και ανυπόφορα βλάκες, με τον κυνισμό, την απάθεια και την αδιαφορία που τους δώσατε να εξελίξουν. Και θα ικετεύσετε για το τέλος σας πολύ πριν αυτό έρθει, βασανιζόμενοι από το πλέον αποτρόπαιο και αμείλικτο πρόσωπο ενός θανάτου εν ζωή που οι ίδιοι προκαλέσατε. Άντε, και καλά σαράντα!


 υ.γ: High-tech Μεσαίωνας με post-apocalyptic τοπία και δυστοπικές κοινωνίες... Προβλέπω νέα άνθιση του sci-fi, μεταξύ άλλων, στο απώτερο μέλλον! Όπως επίσης και ότι δεν θα ζήσω να το χαρώ! Δεν γαμιέται... κι αυτό κι εσείς!

No comments: